Iedereen gaat graag naar een loopwedstrijd die pico bello in orde is. Een wedstrijd waarvoor je vlot kan inschrijven, waar alles goed aangegeven staat, waar je een warme douche kan nemen na de wedstrijd én waar de uitslag snel beschikbaar is. Maar wist je dat je als loper ook kan helpen om zo’n organisatie vlekkeloos te laten verlopen? Tegenwoordig zijn er veel wedstrijden waar de tijden elektronisch gemeten worden waardoor de tijden sneller beschikbaar zijn. Dat werkt echter alleen als iedereen meewerkt aan een goede organisatie. Hieronder de 10 geboden om mee te helpen aan een vlekkeloze organisatie!
De meeste lopers weten vooraf al wel waar ze zullen gaan lopen. Sommige lopers kijken daarentegen liever de kat uit de boom om te zien in welke omstandigheden ze zullen moeten lopen. Maar hoe meer voorinschrijvingen er zijn, hoe vlotter de inschrijvingen georganiseerd en verwerkt kunnen worden. De inschrijvingen geraken ook sneller bij de speaker waardoor hij de wedstrijd veel beter kan volgen.
Het kan soms verwarrend zijn als je aan verschillende sporten deelneemt, maar lopen doe je met een nummer dat gedragen wordt op de borst en niet op de rug. Niet alleen is dit de meest efficiënte manier voor de elektronische tijdsregistratie om de tijden te registreren (je wint er zelfs enkele seconden mee!). Het helpt ook de registrator om nog een visuele controle te doen van de finishers
3) Respecteer de borstnummers
Het is soms lastig. Je gaat borstnummers ophalen voor drie personen, maar wie loopt er nu met welke nummer? Snel even de naam erop schrijven om het te onthouden is handig. Behalve als de nummers nog herbruikt moeten worden. Dan is er de volgende wedstrijd iemand die met jouw naam op z’n nummer moet starten. Dus als nummers herbruikt worden, draag er dan zorg voor en probeer ze in dezelfde staat in te leveren dan je ze gekregen hebt.
Nummergordels worden steeds populairder, maar niet alle nummers zijn gemaakt om op zo’n gordel te spelden. Als je ze weer losmaakt, is de helft van het nummer stuk en wordt deze onbruikbaar. Gebruik daarom beter Bibbits. Deze sterke magneetjes zorgen ervoor dat de nummers goed vasthangen en laten geen schade achter.
De elektronische tijdsmeting is een enorm goed hulpmiddel om de tijden snel te registreren, maar daarvoor moeten de registratiematten ook fijn kunnen detecteren. Daarom wordt ALLES wat er binnen een straal van10 m van die finishlijn gebeurt geregistreerd. Zorg er dus voor dat je als loper ENKEL in de buurt van de lijn passeert als je er echt moet zijn = wanneer je finisht (of in uitzonderlijke gevallen voor een start of doortocht). Ga dus niet supporteren aan de finish met je borstnummer in de buurt Loop zeker ook niet terug over de finishlijn nadat je gefinisht bent (zo stoor je ook de lopers die nog moeten finishen).
Het is heel begrijpelijk, je bent moe en wil even uithijgen op de finish of even wachten tot je loopbuddy er is. Maar ondertussenblijft het systeem je om de paar seconden registeren.. Hierdoor wordt het vaak onmogelijk om nog te onderscheiden wie er echt finisht of al gefinisht is.
7) Lever je borstnummer snel in
Borstnummers worden steeds meer herbruikt op wedstrijden. Lever deze daarom snel in bij de organisator (of stop hem weg als je hem niet terug moet inleveren). Dit is handiger voor de organisator. Bovendien kan je zo ook zonder problemen gaan supporteren voor je loopmaatjes die er nog aankomen!
8) Loop de afstand waarvoor je inschrijft
Het is soms vervelend. Je schrijf je in voor de 10 km maar voelt je niet zo goed en besluit om maar 5 km te lopen. Heel begrijpelijk, maar heel lastig voor de organisator. Probeer je daarom toch zoveel mogelijk te houden aan de afstand waarvoor je inschrijft. Beslis je vooraf om toch van afstand te veranderen? Meld het dan ook vooraf aan de organisator. Lukt het echt niet, verwittig de organisator/timer dan na je finish dat je van afstand veranderd bent (lever wel eerst je borstnummer in, anders is er weer een foutieve registratie).
(zolang je je borstnummer nog bij hebt): Soms lukt het gewoon echt niet. Je verstuikt je voet of hebt een slechte dag. Opgeven hoort er soms bij. Hoe vriendelijk dat het ook is om aan de finish te melden dat je niet zal uitlopen, doe dit zeker niet met je borstnummer bij de hand. Een systeem kan niet onderscheiden of je komt opgeven of gewoon finisht. Lever eerst je borstnummer in en kom dan je opgave melden.
Probeer een beetje geduld te hebben nadat je bent gefinisht. Vanaf de uitslag beschikbaar is, zal hij wel bekend gemaakt worden. Hij wordt uitgehangen of omgeroepen of op sommige wedstrijden kan je hem zelfs online raadplegen via live-results.. Laat de tijdsregistrator z’n werk doen en zorgen dat ook de lopers na jou nog een correcte tijd hebben. Kom zeker niet naar je uitslag vragen met je borstnummer nog opgespeld!
11) Er is maar een ding dat écht telt:
Neem deel en heb plezier!.. Wij en de organisatie zijn jou als loper extra dankbaar als je rekening houdt met deze 10 geboden. Geniet van onze SportaRuns en tot snel!